7.30.2008

Mee Rebus Home Made One



恐らく、定番のマレー風ヌードル・ミーレブス(Mee Rebus)を日本でこの瞬間、作っているのは私と助手の大久保(海南鶏飯食堂・恵比寿店料理長)だけであろう。この瞬間というよりは、2008年度で我々だけな気がする。もしかして、日本初かもしれない。それだけすごい快挙だが、どうでもいいヌードルなのかもしれない。ミーレブスについては過去に2回程、書いているのでパート1パート2をチェックしてほしい。今回、牛を使う理由は、シンガポール食のエキスパートのW氏の提案によるものである。W氏はある有名グルメカイドを支えている人物でもあり、いつも勉強になる。もちろんシンガポリアン(広東系)だ。牛のもも肉を煮込むこと3時間ーホロホロの一歩手前で仕上げて、キューブ状に切る。その出汁はミーレブスのグレービーに使うので、この麺は牛出汁ベースのヌードルになる。その他のトッピングに、厚揚げをキューブ状に切ったもの、ゆで卵、もやし、グリーンチリ・スライス、揚タマネギ、葉セロリ、と絞り用のライムスライス。我ながら、写真はすこぶる美味そうに仕上がっている。肝心なグレービーだが、企業秘密なので細かい事はいえない。っというのは冗談で、グレービーはガランガル・タマネギ・にんにく・干しエビ・赤唐辛子・ピーナッツ・ブラチャン・スパイス等をピューレして良く油で炒め、マッシュしたサツマイモと出汁を加える。カレーのルーのようなトロミのあるグレービーだ。スパイスのあまり効いていない、日本のカレーのようなソースというべきか。見た目よりあっさりしている。その昔、うどん粉で作ったライスカレーのようなものかもしれない。 余談だが、誰か気が付いてくれたであろうか、タイトルに「Mee Rebus Home Made One」となっているが、この「One」というのを語尾につけるのがシングリッシュ的なのだ。

Perhaps, I could be the first person making mee rebus from scratch, in Japan that is.... Although, I do not share the same emotion as Armstrong when he was the first person to land on the moon, I felt a unique sense of accomplishment. I have written about mee rebus in other section, so please refer to it part 1 and part 2. Well, back with a vengence, after making mee rebus from a ready-made kit from Prima Taste, I felt confident that I could replicate and bring it up a notch flavor-wise. My good Singaporean food freak (let's just call him Mr. W) suggested using beef, so I have decided to take his advice, quite humbly because I knew beef would boost the umami factor -which it certainly did. Thanks to Andrew, I mean Mr. W. So the gravy is made basically from a puree of belachan (shrimp paste), tau cheo (fermented soy bean like miso but not paste), dried shrimp, dried chillies, galangal (blue ginger), candlenut, peanut, garlic, onion, spices and sweet potato. To dilute the thick gravy, I used the stock from boiling a chunk of beef. Actually very very not bad for a first attempt. I felt it needs a little more something to make the flavor gutsy -more red chillies and beef stock reduction for example.

0 件のコメント: