6.17.2008

A Study in Chee Pow Kai 鸡包纸


日本人が好むシンガポール料理、チキンライス・肉骨茶以外にもう一つある:広東料理の宴会で食べるペーパーチキン(鸡包纸)。何でだ?醤油・砂糖・ごま油・生姜汁でマリネした、鶏もも肉を紙に包んで油で揚げる簡単な逸品。たしかに普通に上手いのだが、わざわざ食べに行くほどでもない、そして絶賛も出来ない。家庭で作りたければ、マリネした鶏をホイルに包んでトースターで焼けば、同じような味がたのしめる。このペーパーチキン、シンガポールでも食べれるお店は限られている、と同時にシンガポリアンもあまり食べた事がない。特に日本人御用達のお店はヒルマン(写真1番目)。そして、元祖といわれているお店が中心部からは遠いが、元々養鶏所だったユニオンファーム(写真2番目)。一番手っ取り早く、そこそこ旨いのは、ホンリムコンプレックスのヤンパレス。
Paper-wrapped chicken (鸡包纸)anyone? Generally speaking, whenever I come across a Japanese who has lived as an expat in Singapore mentions this dish with such enthusiasm. But why? I find this festive dish (is it uniquely Singaoprean? don't think so..), rather predictable in terms of flavor -marinated chicken (red meat) in soy sauce, sugar, seseme oil and ginger juice wrapped in paper then deep fried. Pics from top: Japanese people's favorite Cze Char place -Hillman, original paper wrapped chicken joint -Union Farm Eating House, and Yan Palace at Hong Lim Complex.

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