6.17.2008

Or Luak @ Hup Kee



オイスターオムレツ、(蚝煎)シンガポールの潮州・福建料理オールアッ・(ペナン島ではオーチェンと呼ばれている)は小ぶりの牡蠣を片栗粉やタピオカ粉の入った卵で出来た生地でサクッと炒め、チリソースで食べる。作るのを目の前で見ていたが、凄い量の油を使用しているので相当カロリーが高いと見る。夜遅くまでやっている通称ドリアンと呼ばれているシアター、エスプラナードの隣にハップ・キーある。クリスピータイプではない、潮州たいぷだ。オイスターオムレツの下に引いてある葉は椰子科のオペーリーフといって、昔はヤキソバなどを包んで持ち帰り用に使っていた懐かしい代物。

Stout and oyster omelette(蚝煎aka or luak) is like wine and cheese, who could ask for more. I personally prefer oyster omelette with a crispy batter -Hokkien style isit? The one I had at Beng Hiang @ Amoy street was incredibly crispy and nice. I understand Hup Kee is Teochew -sauce tastes Teochew-ish. Opeh leaf adds a nostalgic touch I suppose. Egg and Oyster is such a great combo, together with lard -wow, it's a winner.

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