6.28.2008

Mee Siam 米暹: 味の良さがわからないSG料理 Part2: What makes this dish so darn good?


ミーシアム(Mee Siam / 米暹)はサイアムと書くが、実はシアムと読む。サイアムというだけに、タイの影響がありそうな麺だが、これそのものはタイには存在しないのではないか?タイにもよく行く事があるが、まったく見かけた事がない。仮説だが、この逸品そのものが、甘酸っぱいグレービーで出来ている事から名付けられたのではないかと考える。甘酸っぱいという味覚はタイでは当り前の為・・・酸味はタマリンドとカラマンスィライム、そして甘味は砂糖から来ている。味付けには主にタオチオ(味噌のような調味料)、乾燥エビ、ブラチャンを使用。時には、ココナッツミルクが入る場合がある(ペラナカン料理の場合・写真上)。トッピングには厚揚げ、モヤシ、ネギ、ゆで卵。「ミー」なのだが、本来卵麺にミーをつけるが、この料理は見ての通り、ビーフンを使用。この料理、前回、味の良さがわからないミーレブスと似ている。ソースがとにかく甘ったるく、ぼやけた味に仕上がっている。酸味が加わっているのだが、あまりインパクトが無い。ちなみにこのミーシアムもシンガポールを代表する料理の一つだ。シンガポール政府観光局の発行しているMakan Delightsにも掲載されている。この美味さを何時の日か、是非とも理解したいと願っている。

Mee Siam is yet another dish which I cannot force myself to crave, just like mee rebus, unfortunately. In order to appreciate this dish, perhaps I need to understand the oomph factor. But I have given up on eating this dish after some third try, so I probably need to try the best of the best mee siam there is in Singapore. I understand that there are Chinese, Peranakan, and Indian style mee siam, and from what I know, Indian style which is on the sweeter side, is not my taste. If the Peranakan one is lemak like laksa, then there are possibility that it would spark some interest.

5 件のコメント:

Joon Oh さんのコメント...

It kinda reminds me the the Korean dish, "nang myun". Buckwheat noodles and water... the most boring dish EVER. Yet for some reason, Koreans love it. Your blog looks a lot nicer with the new layout, btw.

Shigeki Koshiba 小柴茂樹 さんのコメント...

Thanks for your precious comment -R U Singaporean?

Joon Oh さんのコメント...

I'm Korean actually, but I love foods from all cultures. I saved two food blogs in my bookmarks that I frequent a lot. One is yours, and the other can be found here... http://everythingiate2008.blogspot.com/

Shigeki Koshiba 小柴茂樹 さんのコメント...

I love Korean food as well. I guess Korean food is gaining popularity in Singapore too, because this past decade, there are lots of Korean business person flying in as an expat.

Shigeki Koshiba 小柴茂樹 さんのコメント...

by the way in japan we do have a boring dish like nang myun (it will be unfair to say that this dish is boring b/c I have never tasted this before) rice with hot tea called ocha-zuke. Simply, cooked rice with hot tea with some garnishes like pickled sour plum, grilled salmon, etc. I actually find these simple dishes soothing at times (esp. hang over). I am sure nang myun tastes great too at times.